IJsland deel III
Blijf op de hoogte en volg Wendy
04 Juli 2017 | IJsland, Hvammstangi
We zijn bijna aan het einde van de vakantie. Het rondje is bijna volledig. Maar eerst maar even beginnen bij Myvatn. Myvatn is een groot meer vol met geothermische bezienswaardigheden. We sliepen in een dorpje op ongeveer 30 kilometer buiten Myvatn dus eerst maar terugrijden naar het meer. Over een stuk gravelweg waar je u tegen zegt. Alles rammelde aan en in de auto. Maar aangekomen in Myvatn kwamen we er al snel achter dat het hier wat kouder was dan op alle andere dagen. Welgeteld 6 graden. Als je hier normaal 12 graden hebt is dat best koud. Myvatn is een beetje het middelpunt waar alle geothermische activiteiten bij elkaar komen. Het ligt er vol met uitgedoofde kraters en actieve gebieden. We hebben besloten om het rondje tegen de klok in te rijden dus als eerst een wandeling langs een paar uitgedoofde kraters. Daarna door naar Dimmuborgir, een groot lavaveld met zeer uiteenlopende formaties. Het is toch net kunst he. :)
Vanuit Dimmuborgir doorgereden naar het dorpje aan het meer. Nou ja, het had een benzinepomp, een supermarkt en een hotel. Dus hier maar de lunch geregeld. Mochten jullie je nu eens afvragen wat hier ongeveer de lunch inhoud dan was dit vandaag een tosti ham, kaas en ananas. Je kan het ook zo duur maken als je wilt maar voor nu was dit wel even genoeg. Na de lunch zijn we doorgereden naar Krafla. Dit is de krachtcentrale die hier staat en voor noord oost IJsland de stroom opwekt. Onder het gebied liggen veel magma stromen, bij de centrale zijn vroeger gaten geboord om te kunnen aftappen. Van de warmte van de magma wordt stroom gemaakt. De video die we gezien hebben was alles veel uitgebreider maar voor nu is dit wel even voldoende aan aardrijkskunde. Het is vakantie en geen school.
Na Krafla nog gestopt bij een plek waar allemaal open gaten in de grond zitten. De meeste blazen ook stoom naar boven. Best mooi en de kleuren van de grond zijn ook mooi maar die lucht..... verschrikkelijk. Het is net of de hele voorraad eieren die IJsland heeft hier ligt weg te rotten. Na deze misselijkmakende lucht was het wel weer tijd om naar ons guesthouse te gaan.
De volgende morgen hadden we een vroege start. Om half 10 hadden we de langverwachte walvistour geboekt. Maar we zaten nog 40 kilometer van Husavik af. Dus snel ontbijten en de auto in. Met een mooi uitzicht en heerlijk weer aangekomen in Husavik. Hier hadden wij de tour Whales, Puffins and Sails geboekt. Een tocht op een traditioneel zeilschip. Eerst naar Lundey. Het Papagaaiduikers eiland. Hier zitten dus met recht duizenden papagaaiduikers. Camera bij de hand en dan maar proberen om die kleine rakkers op de foto te krijgen. Ze vallen op door de koddige manier van vliegen en door de gekleurde snavel. Het is gelukt om wat foto's te maken maar ik heb ook veel mooie foto's van de strakblauwe lucht en van de oceaan. Beiden zonder enige activiteit. Foto's nemen op een schip is niet heel makkelijk. Na de vogels toch op zoek naar de walvissen. Er leven verschillende soorten hier in de oceaan maar ik doe het er al voor 1. En na verloop aan tijd hadden we dus mazzel. Eerst alleen het spuitgat wat je in de verte ziet maar daarna ook duidelijk de rug en van van de walvis. Het is dus een bultrug, een walvis van ongeveer 17 meter. Na een paar keer misschieten met de camera (nee, niet met een harpoen) dan toch een deel van de walvis op de foto. De rug, de vin en de staart. Het is net een Ikea bouwpakket. Bij elkaar is het een walvis. Gelukkig hadden we een goede gids aan boord die alles redelijk snel zag en we hebben in totaal 5 verschillende bultruggen gezien. Op de terugweg hebben ze ook de zeilen gehesen dus we zijn zeilend teruggegaan naar Husavik. Toen was het plaatje toch wel compleet. Gezicht in de zon, warme chocolademelk en een kaneelbroodje en een prachtig uitzicht.
Onze overnachtingsplaats was deze keer op een paardenboerderij. Hier is het mogelijk om een tour te doen, al paardrijdend, door het landschap. Klinkt leuk maar nee....niet voor Wendy. En ook niet voor Leande. Dus we hebben het maar gehouden bij het uitzicht over de besneeuwde bergtoppen. Vanmorgen bleek maar weer wat een mazzel wij hadden met het weer van de dag ervoor. Het zat weer potdicht en het regende ook nog. Dus dan maar op weg naar Hvammstangi. Een vissersdorp in het noordwestelijk deel van IJsland. Onderweg nog de stop gemaaakt bij de Godafoss waterval. Niet de grootste maar wel een van de mooiste watervallen. Daarna maar weer kilometers vreten. We hebben nog een stop gemaakt in Akureyi, de tweede stad van IJsland. Het was echt een grote stad, vergeleken met de rest wat we gezien hebben. ;)
Na Akureyi doorgereden naar Hvammstangi, waar we nu zijn. Onderweg door de bergen heen gereden en langs de kust. Met alle prachtige uitzichten van dien. Morgen gaan we op pad naar Snaefelsness. Een schiereiland aan de westkust. Dat zal dan ook het laatste deel zijn voordat we terugrijden naar Reykjavik.